Pengaruh Pemberian Sari Kurma dan Madu terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin pada Ibu Hamil Trimester III di Puskesmas Bangetayu Kota Semarang
Keywords:
Anemia, Hemoglobin Levels, Date Palm, Honey, Pregnant womenAbstract
Anemia is one indicator of the cause of AKI which is caused by the number of red blood cells in the body is still too little so that the body lacks hemoglobin. The purpose of the study was to determine whether there was an effect of giving date palm juice and honey to the increase in Hb levels of pregnant women in the third trimester at Bangetayu Health Center Semarang City. The research design was pretest-posttest with control group design, with a sample of 30 respondents to determine the effect of treatment on the intervention group by comparing with the control group. The results showed that there was a significant effect between the consumption of date palm juice and honey on the incidence of anemia in pregnant women TM III at Bangetayu Health Center Semarang City with p = 0.002 < = 0.05. The results of the RR value are 3.14, which means that respondents who do not consume date palm juice and honey have a 3.14 times possibility of experiencing anemia compared to those who consume date palm juice and honey.
References
Abu-Ouf, N. M., & Jan, M. M. (2015). The impact of maternal iron deficiency and iron deficiency anemia on child’s health. Saudi Medical Journal, 36(2), 146.
Alamsyah, W. (2020). AKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN KEJADIAN PENYAKIT ANEMIA PADA IBU HAMIL USIA KEHAMILAN 1-3 BULAN DIWILAYAH KERJA PUSKESMAS BONTOMARANNU KABUPATEN GOWA. Jurnal Inovasi Penelitian, 1(2), 41–48.
Alfathan, P. N., & Darmawati, D. (2018). DUKUNGAN SUAMI TERHADAP KEPATUHAN IBU HAMIL DALAM MENGKONSUMSI TABLET ZAT BESI. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Fakultas Keperawatan, 3(2).
Amini, A., Pamungkas, C. E., & Harahap, A. P. H. P. (2018). Usia Ibu dan Paritas sebagai Faktor Risiko yang Mempengaruhi Kejadian Anemia pada Ibu Hamil di Wilayah Kerja Puskesmas Ampenan. Midwifery Journal: Jurnal Kebidanan UM. Mataram, 3(2), 108–113.
Apriyanti, F. A. (2021). PENGARUH PEMBERIAN JUS KURMA AJWA (Dactylifera Phoenix) TERHADAP KADAR HAEMOGLOBIN PADA IBU HAMIL DI DI PMB NURHAYATI WILAYAH KERJA PUSKESMAS KAMPAR. Jurnal Doppler, 5(1), 33–37.
Darmawati, D., Laila, K., Kamil, H., & Tahlil, T. (2018). HUBUNGAN STATUS SOSIAL EKONOMI DENGAN KEJADIAN ANEMIA DEFISIENSI ZAT BESI PADA IBU HAMIL. Idea Nursing Journal, 9(3), 6–13.
Evahelda, E., Pratama, F., & Santoso, B. (2017). Sifat fisik dan kimia madu dari nektar pohon karet di Kabupaten Bangka Tengah, Indonesia. Agritech, 37(4), 363–368.
Harnetacia, Y. (2020). Efektivitas sari kurma terhadap peningkatan kadar hemoglobin pada ibu nifas di wilayah upt puskesmas kereng bangkirai kota palangka raya. Jurnal Skala Kesehatan, 11(2).
Hidayah, M., Ikhtiar, M., & Nurlinda, A. (2018). PENGARUH PEMBERIAN KURMA AJWA (Phoenix dactilyfera L) TERHADAP PERUBAHAN BERAT BADAN IBU HAMIL PREHIPERTENSI DI RSIA MASYITA DAN PUSKESMAS KASSI-KASSI MAKASSAR. Jurnal Ilmiah Kesehatan Diagnosis, 13(5), 537–541.
Kamaruddin, M., Hasrawati, U. S., Jusni, M., & Handayani, I. (2019). Korelasi antara Status Gizi dan Kadar Hemoglobin pada Kejadian Anemia Ibu Hamil Trimester III. JURNAL MEDIKA ALKHAIRAAT, 1(2), 77–82.
Mariana, D., Wulandari, D., & Padila, P. (2018). Hubungan Pola Makan dengan Kejadian Anemia pada Ibu Hamil di Wilayah Kerja Puskesmas. Jurnal Keperawatan Silampari, 1(2), 108–122.
Mariza, A. (2016). Hubungan pendidikan dan sosial ekonomi dengan kejadian anemia pada ibu hamil di BPS T Yohan Way Halim Bandar Lampung tahun 2015. Holistik Jurnal Kesehatan, 10(1), 5–8.
Purwaningtyas, M. L., & Prameswari, G. N. (2017). Faktor kejadian anemia pada ibu hamil. HIGEIA (Journal of Public Health Research and Development), 1(3), 43–54.
Rahmawati, A., & Silviana, Y. (2019). Pengaruh Konsumsi Kurma (Phoenix Dactylifera) terhadap Kenaikan Kadar Hemoglobin : A Review. Jurnal Kebidanan, 9(1), 97–102. https://doi.org/10.31983/jkb.v9i1.4057
Ristica, O. D. (2013). Faktor Risiko Kejadian Anemia pada Ibu Hamil. Jurnal Kesehatan Komunitas, 2(2), 78–82. https://doi.org/10.25311/keskom.vol2.iss2.49
Silalahi, B., & Hulu, D. H. (2019). Tingkat Pengetahuan Ibu Hamil Tentang Manfaat Zat Besi (Fe) pada Kehamilan Trimester Dua di Puskesmas Alooa Gunung Sitolimedan. Jurnal Ilmiah Keperawatan Imelda, 5(1), 589–592.
Tambuwun, S. R., Engkeng, S., & Akili, R. H. (2019). Pengaruh Promosi Kesehatan Terhadap Pengetahuan Ibu Hamil Tentang 1000 Hpk Di Kelurahan Molas Kecamatan Bunaken Kota Manado. KESMAS, 8(6).
Widowati, R., Kundaryanti, R., & Lestari, P. P. (2019). Pengaruh Pemberian Sari Kurma Terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin Ibu Hamil. Jurnal Al-Azhar Indonesia Seri Sains Dan Teknologi, 5(2), 60–65.
Wiraprasidi, I. P. A., Kawengian, S. E., & Mayulu, N. (2017). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Kadar Hemoglobin pada Ibu Hamil di Puskesmas Lolak. Jurnal E-Biomedik, 5(2). https://doi.org/10.35790/ebm.5.2.2017.18602
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Alfiah Rahmawati, Eka Dewi Setianing Tiyas , Arum Meiranny
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
JMHSA : Journal of Midwifery and Health Science of Sultan Agung is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.